www.hydrarooms.com www.hydrarooms.com

Ελληνικά English   Επικοινωνία - Αρχή
 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ


Οι εκδηλώσεις στην Ύδρα ...

Η Ύδρα προσφέρει στους φιλοξενούμενους της την ευκαιρία, μέσα από ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, να ψυχαγωγηθούν και να έρθουν σε επαφή με την Ναυτική παράδοση της Ύδρας.

Τα Μιαούλια είναι τριήμερες εκδήλωσεις, αφιερωμένες στη δράση του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαoύλη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προς το τέλος του Ιουνίου.
Αποτελούν μέρος της Ναυτικής Εβδομάδας.

Τα "Μιαούλια" περιλαμβάνουν δημοτικούς χορούς, λαμπαδηδρομίες, λεμβοδρομίες και αθλητικούς αγώνες.
Οι εκδηλώσεις κλείνουν πανηγυρικά με την καύση πυροτεχνημάτων και την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας, την τρίτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων.
Κάθε Ιούλιο διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας, με τη στήριξη του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι μια εκδήλωση που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα.
Γίνεται σε συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Ανοιχτό σε όλους, το Φεστιβάλ έχει παραμερίσει σύνορα ηλικίας και πολιτισμικές διαφορές.
Είναι το μόνο φεστιβάλ στο οποίο οι καλλιτέχνες συμμετέχουν χωρίς αμοιβή και οι θεατές χωρίς εισιτήριο.
Παρόλο που το Φεστιβάλ ξεκίνησε δειλά, υποστηρίχτηκε με ενθουσιασμό από την Μελίνα Μερκούρη. Πολλοί φίλοι το βοήθησαν, ιδιαίτερα ο κ. Eberchar Ebner.
Έτσι αναπτύχθηκε σε θεσμό που προσφέρεται κάθε χρόνο στους Υδραίους. Ανάμεσα στα άλλα, δίνει και νέα πνοή στην ελληνική παράδοση στο χώρο της κούκλας.
Καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς, γίνονται στο νησί εκθέσεις ζωγραφικής και μουσικές εκδηλώσεις (Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και συναυλίες ).
Τις Απόκριες, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, διασκεδάζουν και χαίρονται έντονα στο Υδραίϊκο καρναβάλι, με μεταμφιεσμένους να περιδιαβαίνουν στα σοκάκια της πόλης την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, έχοντας μπροστά τους τον βασιλιά καρνάβαλο.
Η πομπή διαβαίνει όλα τα σοκάκια της Ύδρας, έχοντας από πίσω πλήθος κόσμου, για να καταλήξει στο λιμάνι, όπου συνεχίζεται το ξεφάντωμα, μέχρι αργά το βράδυ.
Το πιο όμορφο και το πιο γραφικό Υδραίϊκο έθιμο είναι η περιφορά του Επιταφίου που γίνεται με μεγάλη ευλάβια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια.
Εκεί η πομπή του Έπιταφίου, μετά από την περιφορά της στην συνοικία, καταλήγει μέσα στη θάλασσα για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό.
Η Ανάσταση γίνεται μέσα σε κατανοικτική ατμόσφαιρα, στο φως των κεριών, σε όλες τις Εκκλησίες του νησιού και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και το Κάψιμο του Ιούδα, μέσα σε πανδαιμόνιο από πυροτεχνήματα και κροτήδες.
Στο τέλος της φθινοπωρινής περιόδου (14 Νοεμβρίου), γιορτάζεται η μνήμη του Πολιούχου της Ύδρας, του Νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, στην Εκκλησία που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του σπιτιού του, στη θέση Κιάφα.
Στην Ύδρα διοργανώνονται κατά καιρούς πολλα Συνέδρια, όπως το Διορθόδοξον Επιστημονικό Συνέδριο, που οργάνωσε ο τότε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, κ.κ. Ιερόθεος.

Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αρκετές παραδοσιακές γιορτές και πανηγύρια, που διατηρούν το αυθεντικό, λαϊκό χαρακτήρα τους, όπως των οχτώ Αγίων προστατών του νησιού (24 Ιουνίου) και του Δεκαπενταύγουστου.

 

 

 
Designed & Hosted by: EmpNeusis